Na słodko

Cytrynowy budyń jaglany

Budyń jaglany przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu. Jest kremowy, sycący i pyszny. Tym razem postawiłam na cytryny.  W budyniu wylądowała ich skórka oraz sok, które perfekcyjne uzupełniły się z mlekiem kokosowym. Wierzch zwieńczyłam odchudzonym o masło lemon curdem.

Łapcie przepis!

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

400-450 ml mleka kokosowego

Erytrol do smaku

Skórka otarta z 1 cytryny

Sok z 1/2 cytryny

Curd:

Sok i skórka z 2 cytryn

50 ml wody

3 łyżki erytrolu

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody

4 żółtka 

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy na sicie,wrzucamy do garnka, zalewamy wodą 2cm nad poziom kaszy i gotujemy aż się lekko rozgotuje. Następnie stopniowo dodajemy mleko kokosowe i blendujemy na wysokich obrotach aż będzie idealnie gładki. Dodajemy sok i skórkę z cytryny I erytrol. Jeszcze raz blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do słoiczków. 

Curd:

Sok z cytryny wraz ze skórką umieszczamy w garnku, dodajemy wodę, cukier, erytrol i zagotowujemy. Skrobię dokładnie łączymy z wodą i wlewamy ją do zagotowanego syropu cały czas mieszając. Wyłączamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Gotowym curdem polewamy budyń. Podajemy schłodzony. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *